Naša priča 

Vinarija Rupice Crna Gora

Vinarija Rupice - mali dragulj nadomak Podgorice piše svoju novu istoriju od obnove vinograda 2007.godine.

Filozofija proizvodnje DI VINE je napraviti veliko crveno vino na malom vinogradu od 0,5h, zasađenih sa 1550 čokota vinove loze. Na putu ka svom cilju vinarija Rupice uspješno korača sa željom da Crnu Goru pozicionira na svjetskom tržištu sa jednim velikim vinom, koje se radi u ograničenim količinama od 700 flaša godišnje.

Nagrade na najprestižnijim međunarodnim ocjenjivačkim takmičenjima su dokaz da je DI VINE uveliko na tom putu.

U našu vinariju uvijek su dobrodošli poznavaoci i tragači dobrih i posebnih vina.

Vlasnica–naslednica vinograda je Dubravka Ivanišević, diplomirani ekonomista, majka dvoje djece, Jelene i Petra, i dvoje unučadi, Manje i Luke.
U održavanju vinograda ima pomoć i podršku cijele porodice,supruga i djece.

Vinograd je zasađen na najboljoj zemlji koja je preko sto godina bila pokrivena samo vinovom lozom, a sada sadrži 1500 čokota vinove loze: dvije autohtone sorte vranac  i kratošija i dvije italijanske sorte san giovese i marselan.
Smješten je zapadno od Podgorice, na 70 metara nadmorske visine, u podnožju jednog brdašca, na mjestu zvanom Rupice Komanske-mikro lokaciji poznatoj u tradiciji i zdravicama, gdje je zaštićen od vjetra i okružen starim stablima smokava, dunja i krušaka.

Pozicija vinograda, njegova udaljenost od glavnog magistralnog puta, nezagađenost, mikro klima, zemlja, tradicija i ljubav učinili su da ovaj vinograd izgleda zaista impresivno.

Preko cijelog dana vinograd je okupan suncem,a mir mu remete samo preleti ptica. Sa rodom ili bez njega ,vinograd nadahnjuje duše posjetilaca i ostavlja poseban utisak.

Način održavanja vinograda je tradicionalni i ekološki - na svakom čokotu loze rod se smanjuje da bi kvalitet ploda bio bolji,tako da se zadrži oko 1.5 kg grožđa po čokotu.

Berba se obavlja ručno, pri čemu se rod smješta u korpe od pletenog pruća,dok se za vino i rakiju biraju najbolja zrna.

Prodaja vina i rakije je u limitiranim količinama, tako da se rezerviše unaprijed za poznate kupce.

Sa prvim kapljicama vina naviru lijepa sjećanja mnogih koji su uživali nekad  u ovom vinu, u zdravlje i sreću za buduće konzumente
 
                                                                         Vlasnica sa porodicom

Prilog emisije "Vino i vinogradarstvo" TV B92 o našoj vinariji:

U Crnoj Gori probajte najbolje, sa sobom ponesite najbolje DIVINE I DI LOZA.